Boeuf bourguignon - en fransk klassiker

Ingredienser

( 2 voksne og 2 børn )

  • 2 stkløg
  • 600 gramblandede rodfrugter
  • 250 gramchampignon
  • 800 gramokseklump el. lign.
  • 25 gramhvedemel
  • 200 grambacon i tern
  • 0.5 flaskerødvin
  • 6 dlvand
  • 1 stkoksebouillon
  • 1 spsktørret timian
  • 800 gramkartofler
  • 50 gramsmør
  • 2 dlmælk
  • 200 gramperleløg
  • 2.5 dlmadlavningsfløde 8 %
  •  salt
  •  peber
Føj til indkøbsliste
Føj til madplan
* = Godt at vide - klik på ingrediensen
= Få opskriften - klik på ingrediensen

Boeuf bourguignon er en ægte fransk klassiker! Vi har brugt gulerødder og persillerod, men du kan også bruge andre rodfrugter. Så vælg evt. en blandet pose fra supermarkedet, så mindsker du madspild. Vi har brugt okseklump, men du kan også bruge bov el.lign. Opskriften er til to dage.

Fremgangsmåde

1. Begynd med grøntsager og kød til bourguignonen (godt det ord ikke var en del af diktaten i skolen..!). Skær løgene i tern, skræl rodfrugterne og skær dem i tern, rens champignonerne og skær dem i halve.

2. Skær kødet i tern, krydr med salt og peber og vend det med melet. Husk at vaske fingre og køkkenredskaber efterfølgende. Brun bacon og løg af i en stor gryde, tilsæt kødet og steg videre endnu et par minutter. Rør grundigt da melet kan brænde på.

3. Tilsæt vin, vand, smuldret bouillon, timian og rodfrugter - vent med perleløg og champignon. Bring det hele i kog og lad det småsimre under låg i ca. 60 minutter - gerne mere. Du kan sagtens tage gryden af før, men kødet bliver mere mørt, som tiden går!

4. Forbered imens kartoffelmosen. Skræl kartoflerne og skær dem i grove tern. Kog dem møre i en gryde med vand - uden salt. Det tager ca. 15-20 minutter, så sæt dem til at koge, så det passer med spisetid. Hæld vandet fra kartoflerne, tilsæt smørret og pisk med et piskeris. Opvarm mælken i en gryde eller i mikroovnen. Tilsæt mælken og pisk til mosen har den konsistens, du bedst kan lide. Smag til med salt og peber.

5. Når der er ca. 15 minutter tilbage, tilsætter du champignon og perleløg til bourguignonen. Tilsæt til sidst madlavningsfløde og smag til med salt og peber. Hvis du ønsker en tykkere sauce, kan du jævne med en mel- eller Maizenajævning. Og synes du, at saucen bliver for lys, giver du den bare en sjat kulør - vi lover ikke at sladre!

6. Servér med den bløde kartoffelmos og evt. lidt grønt på toppen. Undlad dog grønt drys til børn under 3 år. Velbekomme!

Tip

Bare rolig - alkoholen fordamper, når vinen koger, men du kan også bruge alkoholfri vin. Husk i øvrigt at gemme resterne af bourguignonen til aftensmaden i morgen.

Dine personlige noter til opskriften

Tilføj noter til opskriftprint Gem

Del dine tips og kommentarer til opskriften med andre