De lækreste luciabrød med gurkemeje og rosiner

Ingredienser

( 16 stk. )

  • Dej
  • 75 gramsmør
  • 2.5 dlmælk
  • 25 gramgær
  • 2 stkæg
  • 50 gramsukker
  • 450 gramhvedemel
  • 0.5 tsksalt
  • 1 tskstødt gurkemeje
  • Til pensling
  • 1 stkæg
  • 30 gramrosiner
  •  bagepapir
Føj til indkøbsliste
= Godt at vide - klik på ingrediensen
= Få opskriften - klik på ingrediensen

Alt det andet

De lækreste luciabrød med gurkemeje og rosiner

I samarbejde med

4.4, Mambeno-favorit!

Luciabrød stammer fra Sverige, hvor man serverer dem den 13. december på Luciadag. Normalt laves de med safran, men i denne opskrift har vi erstattet den dyre og lidt sjældne krydderi med gurkemeje, som giver bollerne en fin gullig farve og god smag. Tryk her for at se videoen, der viser, hvordan du former dejen. God fornøjelse!

Portioner

2
2

Ingredienser

  • Dej
  • 75 gramsmør
  • 2.5 dlmælk
  • 25 gramgær
  • 2 stkæg
  • 50 gramsukker
  • 450 gramhvedemel
  • 0.5 tsksalt
  • 1 tskstødt gurkemeje
  • Til pensling
  • 1 stkæg
  • 30 gramrosiner
  •  bagepapir

Fremgangsmåde

1. Skær smørret i små stykker og smelt det i en gryde eller i mikroovnen. Lun mælken enten i en gryde eller i mikroovnen, så det er lillefingervarmt. Bland smeltet smør og mælk sammen i en skål. Tilsæt smuldret gær og rør godt, til det er opløst. Tilsæt æg og rør godt.

2. Bland de tørre ingredienser sammen i en skål: Sukker, mel, salt og gurkemeje. Tilsæt melblandingen til mælkeblandingen og rør eller ælt det hele godt sammen.

3. Nu skal dejen gerne være blød og lidt fedtet - men ikke hænge fast i fingrene. I så fald skal du tilsætte en lille smule mere mel lidt efter lidt - men pas på ikke at tilsætte for meget, så bliver bollerne tørre.

4. Lad dejen hæve under et klæde i ca. en time og opvarm herefter ovnen til 200 grader varmluft.

5. Del dejen i 16 stykker og drys lidt mel på bordet. Rul en efter en et stykke dej ud til en lang pølse på ca. 30 cm. Rul nu hver ende modsat hinanden ind mod midten - dvs. den ene ende skal rulles øverst ind mod midten og den anden ende skal rulles nederst mod midten. Se videoen nederst i opskriften.

6. Læg luciabrødene på en bageplade beklædt med bagepapir. Pensl dem med sammenpisket æg og tryk en rosin fast i hver ende.

7. Bag bollerne i ca. 15 minutter, til de lyder hule, når du banker på dem i bunden - så er de nemlig færdige!

8. Bollerne kan smovses med smør, ost eller andet pålæg. Velbekomme!

Tip

Opgaver til mindre børn i køkkenet: Lad dine børn være med til at komme ingredienserne i røreskålen. De synes helt sikkert også, at det er sjovt at forme brødene og komme rosiner i.

Tilføj noter til opskriftprint Gem

Del dine tips og kommentarer til opskriften med andre