Sådan! Opskriften er nu føjet til din indkøbsliste.
Du skal være logget ind for at bruge medlemsfunktionerne på Mambeno. Er du endnu ikke medlem, kan du prøve Mambenos populære madplaner helt gratis og uden binding i 30 dage.
Lidt om opskriften
10 min
60+ min
Et rugbrød uden surdej er som en bil uden motorolie. Det duer ikke! Og selvom det tager lidt tid at lave surdejen første gang, så kan du bruge den "Igen og igen og..." (tak til Nephew). Husk dog, at surdejen bliver bedre og bedre, jo mere du bruger den. Og du kan sådan set bruge den samme surdej resten af livet, hvis du bare følger vores fremgangsmåde. God fornøjelse!
Portioner
Ingredienser
- 150 gramrugmel
- 150 gramhvedemel
- 2 spskakaciehonning
- 1 dlskyr
- 3 dlvand
Fremgangsmåde
1
Bland 2,5 dl koldt vand med 0,5 dl kogende vand, så du har i alt 3 dl lunkent vand. Brug ikke varmt vand fra hanen, da det indeholder masser af urenheder fra varmtvandsbeholderen. Og det gider vi ikke ha' i vores surdej :o)2
Bland alle ingredienserne grundigt sammen i en helt ren skål. Lad surdejen stå i skålen dækket med et viskestykke på køkkenbordet natten over. Rør godt rundt i surdejen og hæld den herefter på et helt rent patentglas, hvor du fjerner gummiringen, så glasset ikke slutter 100% tæt. Du kan også opbevare surdejen i en helt ren beholder med låg, som du enten prikker et lille hul i eller lader stå på klem. Skyl evt. glasset med kogende vand, inden du hælder surdejen i, så er du sikker på, det er rent.3
Lad surdejen stå i endnu et døgns tid på køkkenbordet, hvorefter den gerne skal være begyndt at dufte og smage syrligt. Måske er den også begyndt at boble, men det kan godt tage lidt længere tid. Rør rundt, og den er klar til brug! Husk, at når du tager en del af surdejen, skal du tage den samme mængde færdig rugbrødsdej og røre tilbage i surdejen og opbevare den i køleskabet. Så holder du hele tiden surdejen i live. Husk at røre rundt i surdejen et par gange om ugen.4
Hvis din surdej mister pusten, smider du bare halvdelen ud. Tilsæt herefter nyt mel, en smule honning og vand, til konsistensen er som tyk havregrød. Lad den stå på køkkenbordet natten over, og den vil begynde at røre på sig igen :o)5
Velbekomme!Tip
Surdejen kan bruges i vores lækre og saftige solsikkerugbrød.