Sådan! Opskriften er nu føjet til din indkøbsliste.
Du skal være logget ind for at bruge medlemsfunktionerne på Mambeno. Er du endnu ikke medlem, kan du prøve Mambenos populære madplaner helt gratis og uden binding i 30 dage.
Lidt om opskriften
50 min
60+ min
Klassisk flæskesteg med sprød svær, stegte kartofler, rodfrugter og en lækker salat. Og nå ja, selvfølglig: Brun sovs! Retten tager lidt længere tid at lave end normalt, men så er der nem aftensmad i morgen - husk derfor at gemme halvdelen af stegen til saftige flæskestegsburgere i morgen. God fornøjelse!
Portioner
Ingredienser
- 1400 gramflæskesteg
- 600 grambagekartofler
- 150 grampastinak
- 150 gramgulerødder
- 150 gramfriske rødbeder
- 2 dlmadlavningsfløde 8 %
- 40 gramvalnødder
- 200 gramstenfri vindruer
- 75 gramspæde spinatblade
- bagepapir
- groft salt
- majsstivelse
- sovsekulør
- dressing efter eget valg
Fremgangsmåde
1
Rids sværene på stegen helt igennem - men ikke ned i kødet. Opvarm ovnen til 185 grader varmluft. Læg stegen med sværene nedad i et ildfast fad. Fyld vand i, så det dækker sværene. Steg nu først stegen i 25 minutter.2
Skræl kartofler og rodfrugter, skær dem i grove stykker eller stave efter smag og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Vend med en sjat olivenolie og stil til side.3
Tag fadet ud og vend stegen med sværen opad - vandet skal blive i. Tør sværen med køkkenrulle og gnid den med groft salt. Husk at komme godt ned mellem alle sværene. Overfladen på stegen skal være så lige som muligt. Står stegen skævt, så ret den op med lidt staniol under bunden.4
Skru ovnen op på 200 grader og steg videre i ca. 40-50 minutter, til kødet har en kernetemperatur på ca. 65 grader. Tilsæt løbende vand undervejs.5
Sæt nu kartofler og rodfrugter i ovnen. Bag dem gyldne og sprøde nederst i ovnen - ca. 30-40 minutter, så det passer med, at du kan tage dem ud samtidig med, at stegen er klar.6
Efter 30-40 minutter tænder du for ovnens grill og åbner lågen på klem. Hold nu RIGTIG godt øje HELE tiden, for det går mega stærkt! Sværen begynder at blive sprød - pas på, den ikke bliver sort! Så snart sværen er sprød over det hele, tager du den ud og lader den trække på et spækbræt. Gem stegeskyen.7
Og så til saucen. Hæld stegeskyen i en gryde og varm op. Tilsæt fløde og jævn med majsstivelse rørt ud i vand. Tilsæt en smule kulør og krydr med salt og peber. Der er masser af smag i stegeskyen, men har du ikke nok, kan du tilsætte lidt smuldret bouillonterning.8
Er din svær mod forventning ikke sprød, så skær hele sværen af i et stykke og del herefter sværerne enkeltvis. Læg dem på lidt køkkenrulle på en flad tallerken og dæk dem med køkkenrulle. Giv nu sværene to minutter i mikroovnen. Tjek, om det er sprøde og ellers giver du dem et minut mere, indtil de er sprøde.9
Rist valnødderne let på en pande og afkøl dem på en tallerken. Skyl og skær vindruerne i halve. Bland skyllet spinat med valnødder, vindruer og valgfri dressing. Server stegen med stegte rodfrugter, kartofler, salat og sauce. Velbekomme!Tip
Opgaver til børn i køkkenet: Lad dine børn være med til at skære vindruer i halve. De kan også lave saucen og smage til.
* Med Mambenos madplaner koster aftensmaden 25 kr. per. portion i gennemsnit for en familie på fire personer. Det er ca. 35% billigere end portionsprisen for aftensmad i en gennemsnitsfamilie.
Besparelsen er beregnet ud fra det gennemsnitlige madforbrug i en familie på fire ifølge Forbrugerundersøgelsen 2022 fra Danmarks Statistik.