Flæskesteg med sprød svær

Ingredienser

( 2 voksne og 2 børn )

  • 1.5 kiloflæskesteg
  • 700 gramkartofler
  • 50 gramsmør
  • 50 gramhvedemel
  •  stegesky
  •  kogevand
  • 2 dlmadlavningsfløde 8 %- kan udelades
  •  sovsekulør
  •  syltet rødkål
  •  groft salt
  •  peber
Føj til indkøbsliste
Føj til madplan
* = Godt at vide - klik på ingrediensen
= Få opskriften - klik på ingrediensen

Yderligere introduktion er overflødig - tag godt imod: Kongen (eller dronningen, for den sags skyld)! Vi har også lavet en lille video, der viser, hvordan du får perfekte sprøde svær. God fornøjelse!

Fremgangsmåde

1. Rids sværene på flæskestegen helt igennem med din yndlingskniv - men ikke ned i kødet. Opvarm ovnen til 185 grader varmluft. Læg stegen med sværene nedad i et ildfast fad. Fyld vand i fadet, så det dækker sværene. Steg flæskestegen i 25 minutter.

2. Tag fadet ud og vend stegen, så sværen vender opad - vandet lader du bare blive i fadet. Tør sværen godt med køkkenrulle og gnid den med groft salt. Husk at komme godt ned mellem alle sværene - så bliver de nemmere sprøde. Overfladen på stegen skal være så lige som muligt. Står stegen skævt, så ret den op med lidt staniol under bunden. Skru ovnen op på 200 grader og lad stegen stege videre i ca. 50 minutter, eller til den har en kernetemperatur på ca. 65 grader, hvis du bruger stegetermometer. Tilsæt evt. lidt mere vand undervejs, så der hele tiden er 1-2 cm vand i fadet. Kog imens kartoflerne i saltet vand og gem kartoffelvandet.

3. Efter ca. 50 minutter tænder du for ovnens grill og åbner lågen på klem. Hold nu RIGTIG godt øje HELE tiden, for det går mega stærkt! Sværen begynder at blive sprød - pas på, den ikke bliver sort! Så snart sværen er sprød over det hele tager du den ud og lader den trække på et spækbræt. Gem stegeskyen.

4. Og så til saucen. Smelt smørret i en gryde og tilsæt melet. Pisk godt i et par minutter, uden melet tager farve. Tilsæt skyen fra flæskestegen lidt efter lidt, mens du pisker. Du skal have pisket alle klumper væk, inden du tilsætter mere væske. Når du har brugt skyen, tilsætter du kartoffelvand og evt. lidt fløde, indtil sovsen har den rette konsistens. Tilsæt en smule kulør og krydr med salt og peber og evt. lidt soya. Bliver sovsen for tynd, kan du altid jævne den med lidt maizena eller mel rørt ud i en smule vand, og er den for tyk, tilsætter du mere kartoffelvand.

5. Server stegen med kartofler, lun rødkål og masser af sovs :o)

Tip

Husk at købe en stor flæskesteg og brug evt. rester til lækre flæskestegsandwich!

Dine personlige noter til opskriften

Tilføj noter til opskriftprint Gem

Del dine tips og kommentarer til opskriften med andre