Lammekølle med hasselback og salat

Ingredienser

( 2 voksne og 2 børn )

  • 300 gramgulerødder*
  • 1 stkløg
  • 700 gramkartofler
  • 1 stklammekølle eller lammebov
  • 1 fedhvidløg
  • 1 dlkoncentreret hyldeblomstsaft
  •  salat efter eget valg
  • 5 stkradiser
  • 1 stkrød peberfrugt
  • 50 gramfeta i tern
  • 1/2 stkcitron
  • 1 terningoksebouillon
  • 2 dlmadlavningsfløde 8%
  •  allroundkrydderi
  •  maizena
  •  sovsekulør
  •  olivenolie
  •  bagepapir
  •  dressing efter eget valg
  •  akaciehonning*
  •  salt
  •  peber
Føj til indkøbsliste
Føj til madplan
* = Godt at vide - klik på ingrediensen
= Få opskriften - klik på ingrediensen

Den lækreste lammekølle serveret med hasselback kartofler og en hurtig salat. Retten er beregnet til to dage. Resterne fra lammekøllen bruger vi til lækre durumruller med shawarma :o)

Fremgangsmåde

1. Opvarm ovnen til 225 grader varmluft. Skræl gulerødderne og skær dem i grove skiver. Skyl løget grundigt og del det i fire - du behøver ikke fjerne skallen, medmindre den er beskidt. Skræl kartoflerne og skær dem halvt igennem med en masse snit på tværs. Pensl kartoflerne med lidt olivenolie og drys med allroundkrydderi. Stil dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

2. Rids fedtet på lammekøllen i tern. Hak hvidløget og gnid det godt ned i alle revner og sprækker sammen med salt og peber. Læg lammekøllen i en bradepande sammen med gulerødder og løg. Hæld hyldeblomstsaft og lidt vand ved, så der er 1-2 cm væske i fadet. Stil lam og kartofler i ovnen samtidig og giv begge dele 20 minutter ved 225 grader. Skru herefter ned til 185 grader. Tilsæt evt. lidt mere vand i bunden af lammefadet og steg videre i ca. 45 minutter pr. kilo. Hold hele tiden øje med, at der er vand i bunden af fadet.

3. Lav en hurtig salat af skyllede salatblade, skyllede radiser i skiver, vasket peberfrugt i skiver og feta i tern, mens lam og kartofler hygger sig i ovnen. Top med din yndlingsdressing eller rør en sammen af citron, olivenolie og honning, smagt til med salt og peber.

4. Det allerbedste er at bruger stegetermometer til lammet. Når lammekøllen er 56-58 grader i midten, er den medium - men husk at tage kødet ud, når termometeret viser 54-56 grader, da lammet steger lidt videre. Hæld væsken fra fadet op i en gryde og lad lammekøllen trække utildækket i ca. 15 minutter. Kartoflerne skal ha' ca. en time, til de er smukt gyldne på toppen. Pensl dem med lidt mere olie undervejs.

5. Hvis du har lyst til sauce, tilsætter du en buillonterning til lammefonden. Varm op, tilsæt madlavningsfløde og jævn saucen med lidt Maizena rørt ud i vand i en kop. Tilsæt kulør og smag til med salt, peber, honning og lidt citronsaft. Velbekomme :o)

Tip

Husk at gemme resterne fra lammekøllen til de lækreste durumruller.

Dine personlige noter til opskriften

Tilføj noter til opskriftprint Gem

Del dine tips og kommentarer til opskriften med andre