Surdej til rugbrød

Ingredienser

( 1 portion )

Føj til indkøbsliste
* = Godt at vide - klik på ingrediensen
= Få opskriften - klik på ingrediensen

Et rugbrød uden surdej er som en bil uden motorolie. Det duer ikke! Og selvom det tager lidt tid at lave surdejen første gang, så kan du bruge den "Igen og igen og..." (tak til Nephew). Husk dog, at surdejen bliver bedre og bedre, jo mere du bruger den. Derfor vil dine rugbrød ikke hæve helt så meget de første par gange, du bruger surdejen. Men bare rolig - efter 2. - 3. gang er den perfekt, og du kan sådan set bruge den samme surdej resten af livet, hvis du bare følger vores fremgangsmåde. God fornøjelse :o)

Fremgangsmåde

1. Bland 2,5 dl koldt vand med 0,5 dl kogende vand, så du har i alt 3 dl lunkent vand. Brug ikke varmt vand fra hanen, da det indeholder masser af urenheder fra varmtvandsbeholderen. Og det gider vi ikke ha' i vores surdej :o)

2. Bland alle ingredienserne grundigt sammen i en helt ren skål. Lad surdejen stå i skålen dækket med et viskestykke på køkkenbordet natten over. Rør godt rundt i surdejen og hæld den herefter på et helt rent patentglas, hvor du fjerner gummiringen, så glasset ikke slutter 100% tæt. Du kan også opbevare surdejen i en helt ren beholder med låg, som du enten prikker et lille hul i eller lader stå på klem. Skyl evt. glasset med kogende vand, inden du hælder surdejen i, så er du sikker på, det er rent.

3. Lad surdejen stå i endnu et døgns tid på køkkenbordet, hvorefter den gerne skal være begyndt at dufte og smage syrligt. Måske er den også begyndt at boble, men det kan godt tage lidt længere tid. Rør rundt, og den er klar til brug! Husk, at når du tager en del af surdejen, skal du tage den samme mængde færdig rugbrødsdej og røre tilbage i surdejen og opbevare den i køleskabet. Så holder du hele tiden surdejen i live. Husk at røre rundt i surdejen et par gange om ugen.

4. Hvis din surdej mister pusten, smider du bare halvdelen ud. Tilsæt herefter nyt mel, en smule honning og vand, til konsistensen er som tyk havregrød. Lad den stå på køkkenbordet natten over, og den vil begynde at røre på sig igen :o)

5. Velbekomme!

Tip

Surdejen kan bruges i vores lækre og saftige solsikkerugbrød.

Dine personlige noter til opskriften

Tilføj noter til opskriftprint Gem

Del dine tips og kommentarer til opskriften med andre