Få mere power i risengrøden: Lav risengrød med fuldkornsgrødris

Risengrød med fuldkorn

Risengrød med fuldkorn

“Ej, det kan man da ikke?” – måske tænker du sådan, når du læser overskriften. Men det kan altså være et ret smart tip en gang imellem at bruge grødris med fuldkorn, når der skal risengrød på bordet.

Herunder uddyber fødevareekspert og klinisk diætist Birgitte Mie Hansen, hvorfor fuldkornsrisengrød kan være et godt supplement til julebordet. Birgitte Mie Hansen er stifter af forbrugersitet Fødevareguiden.dk, hvor hun skriver om fødevarer – og du kan besøge Fødevareguiden.dk lige her.

Nemt trick til mere gods i risengrøden

December er over os, og det samme er den helt store sæson for risengrødsspisning. Men har du egentlig prøvet at lave risengrøden med fuldkornsris? Hmmm, bliver det ikke bare en brun grød, der smager meget sundt, tænker du måske? Nej, egentlig ikke. Den velkendte smag er der stadig, nu bare med et væld af sunde næringsstoffer og en stor portion mæthed.

Ris er ikke bare ris

De grødris, som de fleste af os bruger, når der skal koges risengrød, er de polerede, rundkornede, hvide grødris. De fremstilles ved, at skaldele og kim slibes af, hvorefter riskornene poleres, så også sølvhinden fjernes. Når skaldele og kim fjernes, så fjerner man også alle kornets gavnlige kostfibre, vitaminer, mineraler, proteiner og plantefedtstoffer. Derfor har denne type ris den allerlaveste næringsværdi.

Fuldkornsgrødris er råris, som ikke er polerede, da det kun er avnerne som fjernes. Avnen er den yderste, hårde skal om kornet, som er ufordøjelig for mennesker.

Fuldkornsris er derfor den sundeste og mest næringsrige rissort, der findes, fordi fuldkornsriset stort set er intakt, hvilket alle risets sunde næringsstoffer derfor også er.

Hvorfor fuldkorn?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi spiser fuldkorn dagligt i form af f.eks. rugbrød, havregryn, fuldkornspasta og -ris. Årsagen er, at fuldkorn ser ud til at kunne være med til at forebygge sygdomme såsom type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft.

At spise fuldkorn er ifølge Kræftens Bekæmpelse noget af det vigtigste, du kan gøre for din og dine børns sundhed i forhold til kosten (kilde: cancer.dk).

Sammenligning af hvide grødris og fuldkornsgrødris

Nedenfor har jeg sammenlignet en pakke almindelig grødris og fuldkornsgrødris, så du kan se nogle af forskellene. Jeg har valgt to produkter, der er at finde i mange supermarkeder, som du måske allerede kender.

Næringsstoffer Fuldkornsgrødris

pastedGraphic.png

Almindelige grødris

pastedGraphic_1.png

Energi 1470 kJ/350 kcal 1510 kJ/360 kcal
Fedt 2,8 g 0,6 g
-Heraf mættet fedt 0,6 g 0,1 g
Kulhydrat 73 g 78 g
-Heraf sukkerarter 1,1 g 0,3 g
Kostfibre 3,6 g 0 g
Protein 6,2 g 7,5 g
Salt 0,003 g 0 g

Mere mæthed for pengene

Som du kan se, er den primære forskel på de to produkter kostfiberindholdet.

De klassiske grødris indeholder faktisk slet ikke nogle kostfibre, fordi kornets klid, hvor kostfibrene sidder, er fjernet.

Risengrøden lavet på fuldkornsgrødris vil derfor betyde langt mere mæthed, mere stabilt blodsukker og dermed længere tids veltilpashed.

Men hvad med farven og smagen?

Selvom fuldkornsgrødrisene er lidt mørkere i farven, så bliver de faktisk mere hvide, når grøden koges i mælk. Og når kanelsukkeret så kommer på, er forandringen nærmest skjult.

Smag er selvfølgelig individuel, men laves fuldkornsrisengrøden med den mælk, du plejer, og spises med den topping, du plejer, ja så er min erfaring, at de kære små “skeptikere” også er glade for fuldkornsrisengrøden.

Lav risengrøden som du plejer

Fremgangsmåden er fuldstændig den samme. Dog skal du beregne lidt længere kogetid, hvilket skyldes fuldkornsgrødrisenes mange kostfibre. Kogetiden er ca. 45-50 min.

Hvilke grødris skal jeg vælge?

Det gør ikke den store forskel, hvilke fuldkornsgrødris du vælger. Produkterne er stort set identiske. Forskellen ligger nok mest i prisen og tilgængeligheden.

De fuldkornsris, som nok er lettest at få fat på i almindelige supermarkeder, er disse fuldkornsris fra Urtekram.

pastedGraphic_2.png

De fås f.eks. i Superbrugsen og på nemlig.com. De koster ca. 19 kr. for 500 g.

Næst efter Biogan, som koster 34 kr. for 1 kg, så er de her fra Urtekram de billigste, jeg er stødt på. Biogans fuldkornsris fås i fysiske og online helsebutikker.

pastedGraphic_3.png

Variation af grødris er en god idé

Selvom fuldkornsgrødris bidrager med sunde næringsstoffer, så indeholder fuldkornsgrødris også mere uorganisk arsen end almindelige grødris. Uorganisk arsen er et stof, der findes naturligt i jord og vand, og som, WHO vurderer, kan være kræftfremkaldende. Især børn kan hurtigt få for meget uorganisk arsen, fordi deres krop er lille.

Du kan nedsætte dit og dine børns indtag af uorgansisk arsen ved at variere mellem ristyperne og sørge for, at der ikke spises ris eller risprodukter hver dag.

Når I så skal have ris i f.eks. risengrød, så kan du fjerne noget af det uorganiske arsen ved at skylle risene godt (kilde: DTU Fødevareinstitut).

Velbekomme – og god jul!

Dette indlæg er skrevet i kategorien Nyheder. Du kan bookmarke siden ved at klikke her.