Så meget skal dit barn drikke

Drik masser af vand

Vidste du, at dit barn skal drikke mellem 1-1,5 liter vand – om dagen? Og at saft, juice og sodavand slet ikke tæller med i regnskabet? Læs her, hvorfor det er så vigtigt, at ungerne får nok vand og få en række konkrete tips til at få dem til at drikke mere!

Det er egentlig utroligt, at jeg ikke drømmer om vand! For i min hverdag fylder vand ret meget. Og ikke kun de her dage, hvor det er ekstra varmt udenfor, men ret meget af tiden faktisk. 

Min søn drikker ikke nok

Vand fylder nemlig meget i min hverdag, fordi jeg har en dreng, der bare ikke drikker nok i løbet af dagen – og jeg derfor har påtaget mig rollen som vand-piskeren, der konstant stiller et glas vand foran snuden på ham, for at han forhåbentligt når op på de mytiske 1200 ml., som han ifølge familiens læge skal drikke (det er altså meget, synes jeg)!

Og jeg er ærlig talt ved at være lidt træt af rollen som vand-pisker, og tvivler indimellem lidt på hele projekt: Drik vand, vand, vand.

Men der ER en god grund til at sørge for, at ungerne drikker nok vand. Så her får du (og jeg!) lige genopfrisket argumenterne og ikke mindst et par gode tips til, hvordan vi nemt får lidt mere af det livsnødvendige vand i ungerne. 

Så meget skal børn drikke om dagen

Som du måske ved, består kroppen af ca. 65 % vand, og det er vigtigt, at denne balance holdes ved lige, så kroppen og hjernen kan fungere optimalt i en travl skole- eller institutionsdag. Får et barn – eller en voksen for den sags skyld – ikke nok væske, kan det resultere i hovedpine, nedsat koncentrationsevne og svimmelhed.

Da kroppen dagligt mister mellem 2 og 2,5 liter væske gennem udånding, sved og urin, skal der naturligt nok noget den anden vej for at bibeholde balancen.

Man får ca. halvdelen af væsken tilbage i kroppen igen gennem mad og naturlige kemiske processer i kroppen, men den sidste halvdel – altså mellem en 1 og 1,5 liter – får man gennem det, man drikker.  Så drikker man kun en halv liter, mangler kroppen altså en hel del væske!

En tommelfingerregel lyder, at skolebørn har brug for ca. 1-1,5 liter væske om dagen. Det kan selvfølgelig variere, alt efter barnets vægt, hvor meget det sveder og mængden af fysisk aktivitet.

½ liter sodavand – om ugen!

Men væske er ikke bare væske, og derfor gælder det ikke, hvis det nu er 1-1,5 liter sodavand og saft, der hældes i ungerne. Faktisk får børn og unge alt for mange tomme kalorier ved at drikke saft og sodavand.

Og jeg må indrømme, at jeg er lidt overrasket over at se, hvor lidt sodavand og saft, børn egentlig bør drikke, hvis de skal følge de officielle anbefalinger. For selv hvis børn spiser sundt og bevæger sig mindst 60 minutter hver eneste dag,  frarådes det helt at lade børn under tre år drikke søde drikke!

For 3-6-årige er grænsen ¼ L sodavand eller saft om ugen, og for børn mellem 7 og 15 år, er grænsen ½ L sodavand eller saft – igen om ugen.

Så selvom det uden tvivl ville være meget nemmere for mig som ”vand-piskeren” at hælde noget saft eller sodavand på knægten, så er det alligevel nok ikke vejen frem for at nå de 1200 ml væske om dagen.

Sådan får du mere vand i dine børn

I stedet for de søde drikke skal der altså drikkes vand – masser af vand. Det er klart den bedste måde at slukke tørsten på, og det er altid lige ved hånden. For i Danmark er vi så heldige at have noget at det reneste drikkevand i verden, og drikkevand fra hanen er både billigt og indeholder vigtige mineraler som calcium og magnesium.

I mit forsøg på at gøre min rolle som vand-pisker lidt mere tålelig er jeg nået frem til følgende idéer, som får vandet til at flyde lidt lettere og knægten (og forhåbentlig også dine børn) til at drikke noget mere!

1: Væn ungerne til at drikke vand allerede fra de er små

2: Hav altid en kande med vand i køleskabet tilsat evt. agurke-, citron- eller jordbærskiver. Det giver ekstra smag og ser hyggeligt ud i kanden.

3: Frys diverse bær ned (blåbær, jordbær, hindbær etc.), og brug dem som isterninger – det gør det lidt sjovere at drikke et glas vand.

4: Find sjove sugerør, kopper og glas, der gør det at drikke til en leg

5. Køb en lækker vandflaske, som gør det nemt at holde øje med, hvor meget der bliver drukket.

6: Læg en lille hyggelig “Ha’ en dejlig dag og husk vand”-seddel i madkassen

7: Vand-kampen: Sæt en streg for hvert glas vand der drikkes om dagen. 5-6 X’er om dagen resulterer i en lille belønning (far løber to gange rundt om huset, mor rydder op på værelset, far får fire kort mere på hånden i UNO, mor spiller med fem brikker i Ludo etc. etc.)

God fornøjelse!

Mange hilsner

Marlene (alias vand-piskeren)

Dette indlæg er skrevet i kategorien Nyheder. Du kan bookmarke siden ved at klikke her.