Forældre: Børnefødselsdag er mere stressende end arbejde!

stressende-foedselsdage

Får disse billeder din puls til at stige til max? Kan du mærke sveden pible frem på overlæben og en svag sitren under det ene øje? Så er du ikke den eneste. Danske forældre synes nemlig, at børnefødselsdage er det mest stressende element i hverdage! Men bare rolig: Vi har samlet en række tips og idéer, der forvandler børnefødselsdagen fra mareridt til fest!

Ifølge reklame- og vidensbureauet envision’s rapport, Den digitale børnefamilie, topper børnefødselsdage listen over børnefamiliens mest stressende aktiviteter. Er det ikke tankevækkende? At det at fejre vores unger er blevet et så uoverstigeligt projekt, at det opleves som mere stressende end arbejde, mandag morgen, indkøb og madlavning! Det er da ærgerligt! Men heldigvis heller ikke værre, end vi nemt kan rette op på det og gøre fødselsdagen til en fest – også for forældrene.

VM i overskud – bare drop det!

Begynd lige med at tage en dyb indånding og få prioriteterne på plads. Hvad er egentlig det vigtigste?

  • At du kan poste et billede på Instagram af en kage, der er klar til finalen i Den Store Bagedyst?
  • At du har bagt to forskellige slags boller, lavet hjemmelavet marmelade, stegt 90 frikadeller og skåret en dinosaur ud af en vandmelon?
  • At du kan fortælle venner og veninder, at du skam har arrangeret en mindre børnefestival med hoppeborg, ballonmand og skattejagt med guldmønter og pirater?
  • At dit barn får en sjov dag med kammeraterne?

Svaret bestemmer du selv, men husk at det er en fødselsdag og ikke en konkurrence i at nå flest mulige (og umulige) ting på kortest tid. Slip de forestillinger du har om, hvad andre mon siger om fødselsdagen, ret ryggen og stol på, at sådan som du gør tingene, sådan som du har planlagt fødselsdagen, er sådan dit barn får den bedste dag.

Og hey – bare det at invitere en masse andre unger hjem eller på tur i skoven er tegn på masser af overskud, så du behøver slet ikke at toppe det med alt det andet lir!

Less is more

Det er helt klart min erfaring, at vores unger som udgangspunkt ikke ønsker lige så store arrangementer som vi forældre gør. Hvis bare vi, som mor eller far, er med og deltager i festen i stedet for at gå op i, om servietterne er foldet rigtigt, så er de fleste børn tilfredse. Så skær det fra, der stresser. Som for eksempel mængden af hjemmelavede retter eller omfanget af kreative lege og skattejagter. Husk, som med så meget andet godt: Less is more!

3 tips til at gøre børnefødselsdagen til en fest – også for dig

  1. Et minimum af aktiviteter. Sænk barren for, hvad der skal foregå af aktiviteter i løbet af de par timer der holdes fødselsdag. Leg på værelset, et smut på legepladsen, en skattejagt eller to mindre lege (flaskehalsen peger på, stopdans etc. og så er tiden gået med masser af sjov og ingen stress! Se vores store samling af ideer og lege til børnefødselsdagen.
  2. Køb bare maden færdig, hvis du har travlt. Lav være med at tro, at det kun bliver en super fødselsdag, hvis alt er hjemmelavet. Lav en enkel ting eller to og så køb en kagemand og boller ved bageren. Ungerne er lykkelige alligevel!
  3. Hvis du gerne vil pynte op, men mangler tiden, så gå efter alt-i-en-pakker. Så er der pyntet op på rekordtid!

Jeg håber, at du næste gang, der skal holdes børnefødselsdag, har normal puls og blot nyder at dit barn stråler over at være i centrum sammen med kammeraterne.

Vink farvel til VM i overskud. For det kan simpelthen ikke betale sig at stresse over urealistiske forventninger og alt for høje ambitioner for en børnefødselsdag, der bare skal være sjov og hyggelig. Og  nej, du springer ikke over, hvor gærdet er lavest. Gærdet er nemlig lige der, hvor du selv sætte det – og så må andre jo springe som de vil ?

Og så er der vist bare at sige: Hip Hip Hurraaa og tillykke ??

Marlene Landsfeldt

Mange hilsner
Marlene

Foto: 123rf.com/katarinagondova/petro
Dette indlæg er skrevet i kategorien Nyheder. Du kan bookmarke siden ved at klikke her.