Guide til den rigtige madkasse

Guide til den bedste madkasse til børn og voksne

Du kender det sikkert alt for godt: Madkasser der ruster, går i stykker, når de bliver tabt på gulvet, eller bliver grimme, når de har været i opvaskemaskinen. Det har vi selv prøvet lidt for mange gange, og derfor har vi lavet denne miniguide til dig, der skal købe ny madkasse til dit barn.

Den rigtige størrelse

Mange unger har en madkasse, der er aldrig bliver fyldt op – ligesom der er pladsmangel i andres. Vælg derfor den rigtige størrelse madkasse. Til de mindste børn i vuggestue og børnehave er det vigtigt, at madkassen ikke er for stor, men passer til barnet, og at den er nem at åbne og lukke.

Ny madkasse - vælg den rigtige størrelse. Monbento MB Gram, MB Original og MB Square.

Monbento MB Gram er en perfekt lille madkasse til de mindste – og som ekstra madkasse til frugt og snacks til de lidt større børn. Monbento MB Original er en god madkasse til de større skolebørn, og vores største model, Monbento MB Square, er en stor madkasse til både børn og voksne.

Øv jer evt. derhjemme – sammen med ungerne – i at åbne og lukke madkassen, inden ungerne sendes afsted med den nye madkasse. Pædagoger og skolelærere bliver SÅ glade, når børnene selv kan åbne og lukke deres madkasser – og stoppe den i tasken efter brug.

Et enkelt rum – eller flere

Hvis madkassen bliver fyldt til bristepunktet hver eneste dag, kan det være en god idé at vælge en madkasse med et enkelt rum. Varierer størrelsen på madpakken dag for dag, og skal der være plads til snacks, dyppelse m.m., så vælg en madkasse med flere rum og evt. små bøtter eller bokse med låg, så indholdet ikke triller rundt i madkassen.

Det er godt med en masse rum i madkassen

Her kan du se rum og beholdere i Monbento MB Tresor og Monbento MB Original.

Overvej også om du skal vælge en madkasse, der kan stå op i tasken. Mange madkasser skal vendes på siden, når de pakkes i tasken, og det resulterer ofte i, at rugbrødsmadder, sandwichboller og snacks “vælter” og ikke er så lækre, når de skal spises.

Små bøtter med låg til madkassen - Monbento MB Temple

Her kan du se et lille udvalg af vores mange små bøtter og beholdere med låg til madkassen. De hedder Monbento MB Temple og er super gode til dip, dressinger, ristede løg m.m.

Med eller uden motiv

De fleste unger er vilde med madkasser med motiver på låget. Vær dog opmærksom på at trykte motiver ofte falmer og krakelerer hurtigt. Særligt når de bliver vasket ofte, og ikke mindst når de kommer i opvaskemaskinen.

En madkasse med eller uden motiv? Monbento MB Gram og MB Tresor med plads til navn eller billede i låget.

Der er plads til små navneskilte , billede og madpakkehilsener i låget på Monbentos MB Gram madkasse og MB Tresor madkasse.

Overvej i stedet en madkasse hvor motivet kan skiftes ud, når Frost bliver mere spændende end  Prinsesse Sofia – eller Messi pludselig er sejere end Ronaldo. Så kan ungerne også selv være med til at lave sjove motiver til madkassen, ligesom der kan laves hyggelige fødselsdaghilsner m.m. til ungerne på særlige dage. Og når madkassen skal i opvaskemaskinen, kan motiverne fjernes, så de ikke tager skade.

Undgå skadelig kemi

På mange madkasser oplyses det desværre ikke, om de er fri for stoffer, der kan være sundhedsskadelige og hormonforstyrrende. I så fald: Lad være med at købe dem. Sørg i stedet for at sikre dig, at din og ungernes madkasse er:

  • Godkendt til fødevarer (det illustreres med et lille ikon med et glas og en gaffel)
  • Fri for ftalater (de såkaldte blødgørere)
  • Fri for BPA (komponent i visse plasttyper, der mistænkes for at være hormonforstyrrende i for store mængder)

Hos Mambeno er alle vores madkasser selvfølgelig godkendt til fødevarer og fri for både ftalater og BPAD.

Opvaskemaskine eller ej

Det er vigtigt at være sikker på, at madkassen tåler opvaskemaskine. Det oplyser mange producenter og webshops desværre sjældent. Selvom det i dagligdagen måske er det nemmeste at vaske madkassen af i hånden, så er det godt at give den en tur i opvaskemaskinen i hvert fald en gang om ugen, så den bliver vasket ved lidt højere temperaturer og dermed bliver ordentlig ren.

Vær opmærksom på at madkasser af metal kan være flotte og sjove i begyndelsen, men at de har tendens til at ruste – særligt hvis de vaskes i opvaskemaskine.

Alle madkasser i Mambenos webshop tåler opvaskemaskine – husk dog at placere madkasserne, som med alt andet plast, i den øverste kurv, da de ellers kommer for tæt på opvaskemaskinens varmelegeme.

Det rigtige materiale

Selvom det måske virker som en detalje, så er det en god idé lige at undersøge, hvilket materiale madkassen er lavet af. Selvom madkassen er flot og har det rigtige motiv på forsiden, kan den så holde til at blive brugt, åbnet og lukket igen og igen (og igen og igen) samt at blive tabt på gulvet? Mange madkasser er lavet af meget tynd og skrøbelig plastik, der nemt flækker. Så selvom en madkasse måske er billig at købe, kan den blive dyr i længden, hvis den skal udskiftes flere gange i løbet af året.

Pris og kvalitet

Til de allermindste børn skal du ikke vælge den dyreste madkasse. Gå i stedet efter en madkasse, der har den rigtige størrelse, og som barnet på sigt selv kan åbne og lukke. Til de større børn i både skole og børnehave kan det dog være en god idé at ofre lidt flere penge på madkassen, da den har udsigt til et lidt hårdere liv.

Monbento MB Tresor, Monbento MB Gram og Monbento MB Positive drikkedunk

Og husk så at det oftest kan betale sig at vælge en madkasse af god kvalitet, selvom den koster lidt mere end andre modeller. Den holder meget længere og skal ikke skiftes så ofte.

Og så er der bare tilbage at sige: Del gerne guiden med dem, du synes – og rigtig god madkassejagt :o)

Dette indlæg er skrevet i kategorien Nyheder. Du kan bookmarke siden ved at klikke her.