Undgå madpakker i skraldespanden – lad ungerne smøre dem selv

Madpakketips til ungerne

Mange smider madpakken ud

For at dine unger kan holde koncentrationen i løbet af en lang skoledag, er det vigtigt, at de har en god madpakke med – og at madpakken rent faktisk bliver spist og ikke blot bliver smidt ud.

Og vil du undgå, at madpakken (igen) ender i skraldespanden, så kan en løsning være at inddrage dine unger noget mere – og måske endda lade dem smøre madpakken selv.

“Hvis ikke børn er med til at beslutte, hvad der skal handles ind til madpakken, pege på, hvad de gerne vil have med, og bestemme, hvordan den skal smøres, så er der stor risiko for, at de ikke gider spise den henne i skolen, og at de smider madpakken ud.

Børn gider som oftest ikke spise kedelige rugbrødsmadder i madpakker, som forældrene har bestemt. Det bliver for trivielt for dem. Konsekvensen er, at rigtig mange madpakker ryger ud”, siger Karen Wistoft, der forsker i madkundskab og smagsdidaktik, til Politiken.

Vigga smører selv sin madpakke

Men selvom risikoen for, at madpakken ender i skraldespanden, er mindre, når ungerne selv er med til at lave den, er det stadig de færreste børn, der selv deltager i madpakkesmørringen – ifølge en ny undersøgelse er det nemlig kun cirka hvert tiende barn, der selv smører sin madpakke.

Men én af dem, der rent faktisk selv smører madpakke, er Vigga på ti år. 

Hun er lige begyndt i 4. klasse, og siden sommeren har hun selv smurt sin madpakke. Viggas mor, Susanne Guttorm Jensen, skriver sådan til os:

“Det var tanken, at hun skulle deltage lidt i nogle af de gøremål, der er i en familie. Jeg tænkte, det var en overkommelig fast pligt, som vi andre ikke var ‘afhængige’ af. Og heldigvis var hun med på idéen med det samme.”

Tidligere smurte Susanne Viggas madpakke, men nu smører hun om aftenen selv sin madpakke.

“Aftalen er, at hun skal smøre madpakken på et tidspunkt efter aftensmaden og inden sengetid. Og selvom hun nu selv står for den, så ligner hendes og mine madpakker i store træk hinanden med både rugbrød, frugt og grønt, nødder osv. Største forandring er nok, at der er åbnet op for, at hun i perioder kan udskifte rugbrødet med grove boller af en slags. Det sætter hun stor pris på”, fortæller Susanne og tilføjer:

“Og hun går altså ikke amok i snackskuffen og vælter herligheder ned i madkassen, selvom hun måske kunne have lyst til det.”

Inspiration til madpakken

Kom i gang – med en lille “præmie”

Vigga er i gang med madpakkesmørringen på tredje uge, og selvom mor et par gange har hjulpet til, fordi Vigga har haft svære lektier for, så synes vi altså, det er super sejt, det Vigga gør!

Og vil du også gerne have dine unger med i køkkenet for at hjælpe til med madpakken – og undgå at madpakken ryger i skraldespanden, men rent faktisk bliver spist – så har Susanne et tip:

“For at komme godt i gang med smørselv-projektet måtte Vigga vælge sig internettets lækreste madkasse. Valget faldt på en af Mambenos madkasser, og hun havde virkelig gjort sig mange tanker om, hvilken farve hun skulle vælge – og da først beslutningen var truffet, kunne hun næste ikke vente med at modtage pakken.”

Vi siger tusind tak til Susanne for den fine fortælling og de skønne billeder. Og vil du gøre Susanne og Vigga kunsten efter, så kan du hos Mambeno finde en lang række skønne madkasser, som ungerne kan putte maden i – se dem alle lige her :o)

God fornøjelse med madpakkesmørringen!

Dette indlæg er skrevet i kategorien Nyheder. Du kan bookmarke siden ved at klikke her.