Hold FERIE i ferien

Efteraarsferie

Efterårsferie! Et fantastisk pusterum til afslapning og hygge med ungerne. Men for mange af os ender ferien i stedet i planlægningsstress og frustration over mislykkede kastanjedyr, forfejlede skovture og sammenklaskede græskarhoveder. Vi glemmer ofte, hvad ferie egentlig er: Fri fra arbejde, deadlines og planlægning. 

Jeg har derfor samlet et par gode tips til, hvordan du rent faktisk får en efterårsFERIE, hvor du kan holde fri, slappe af og sætte pris på bare at være sammen med ungerne fra morgen til aften. 

1. Hold antallet af aktiviteter og projekter til et minimum

Kender du ikke det der med, at den afslappende ferie pludselig er fyldt op med projekter, udflugter og familiebesøg på samtlige feriedage? Når vi endelige har ferie, vil vi gerne gøre det så godt som muligt for alle, og i mit hoved er familieprojekter lig med plus på samvittighedskontoen overfor børnene. De skal da kunne huske tilbage på deres barndom og tænke, at vi lavede noget sammen! At deres forældre var noget for dem.

Men husk, som med så meget andet her i livet: Less is more! For virkeligheden er jo, at ungerne oftest synes den bedste ferie er den, hvor de har rendt rundt i nattøj med belægning på tænderne til langt op ad dagen, fundet på nye lege, bygget LEGO, leget med det legetøj, de havde glemt, de havde – og måske været en enkelt tur i biffen, eller lignende. Og det er det.

Og så behøver vi faktisk ikke arrangere så pokkers meget mere! Så længe vi bare er hjemme sammen. Måske et lille projekt, en gåtur, indsamling af kastanjer eller pandekagebagning – men det behøver ikke være mere smart end det! Jeg ved, det lyder helligt, men prøv også at lade børnene kede sig lidt, eller i hvert fald lade dem selv finde på noget at lave – bare et øjeblik, mens du alligevel skal vaske tøj eller støvsuge.

For ferie hjemme er IKKE ensbetydende med, at forældrene skal være partyplannere 24-7. Forældre har også brug for at slappe af og børnene kan godt undvære deres forældres opmærksomhed bare et øjeblik. Mens jeg skriver dette, er vores 7 årige dreng f.eks. ved at lege frisør på vores 4 årige pige. Det har de selv fundet på – og de har det virkelig sjovt!

2. Drop trangen til at være effektiv – nyd det, der sker i løbet af dagen

Jeg har besluttet mig for at bruge ferien på ikke at være så effektiv, som jeg ellers er i hverdagen. Vi behøver jo ikke samle kastanjer for at lave kastanjedyr! Bare det at samle dem, gå med dem i lommerne, nulre dem og have dem liggende i en skål er ofte rigeligt. Og kommer der tændstikker i halvdelen af dem er det fint – gør der ikke, så er det fordi, der er noget andet, der er sjovere.

Så for feriens skyld, min mands og ungernes skyld, vil jeg prøve bare at lade tingene flyde lidt mere end ellers og bare være til stede. Jeg tænker, at det vel også er vigtigt at vise børnene den del af livet?

3. Lav små enkle aktiviteter sammen, som ikke kræver stor forberedelse

Og hvis du nu alligevel bliver en anelse rastløs en dag, så har jeg samlet et par ting, I kan lave uden de store forberedelser og som ikke giver præstationsangst og børnestress:

  • Æbleræs i haven – se hvem der kan trille sit æble med næsen hurtigst over målstregen.
  • Bålhygge – bag snobrød og pandekager over bål – enten i haven eller ved et af de mange bålsteder i skoven.
  • Myreslugerbowling – vælt kegler med en bold i strømpebukser på hovedet. Det lyder mærkeligt, men er super sjovt og kan leges både inde og ude og af både voksne og børn!
  • Hjemmebiograf – find en god film og lav en skål popcorn. Så kan børnene lave billetter og sædenumre.
  • Gåtur i skoven/ved stranden – saml det, I finder på jeres vej og læg det på et fad, når I kommer hjem – så har I glæde af skov og strand resten af ugen.
  • Tag ungerne med i køkkenet og bag en omgang eftermiddagsboller. Vi har en lækker opskrift lige her.
  • Gode gamle huskelege eller smagekonkurrencer – se en masse lege her
  • Tjek det lokale bibliotek ud – de har ofte et væld af gratis arrangementer i ferierne.

Jeg håber, du kan bruge rådene til at minde dig selv om, hvad ferie egentlig er og huske på, at aktivitetskalenderen nogle gange skal nedjusteres så alle, inklusive dig selv, rent faktisk kan holde ferie.

?God efterårsferie?.

Mange hilsner
Marlene

Marlene Landsfeldt

Dette indlæg er skrevet i kategorien Nyheder. Du kan bookmarke siden ved at klikke her.