Slip af med ungernes kræsenhed

Kraesenhed kan kureres

Kan det overhovedet lade sig gøre at få ens kræsne unger til at spise andet end pomfritter, spaghetti med ketchup og pizza? Svaret er JA, og det kan Mambeno-medlemmet Vibeke skrive under på! Læs Vibekes historie og få vores bedste tips fra eget middagsbord, som forhåbentlig kan gøre det lidt nemmere at stoppe ny mad i dine unger.

For nylig fik vi en mail fra Vibeke. Den lød sådan her:

Først og fremmest tak for hjælpen! Min søn er desværre blevet yderst kræsen (min mand ER kræsen og mener ikke, at sønnen er kræsen: “Han spiser jo alt!”)

Desværre er sønnen nu mere kræsen end faren…

Det er jo vores egen skyld. Vi har aldrig gjort meget ud af madlavning, og har bare serveret det samme, nemme aftensmad dag ud og dag ind – og så bliver børn altså kræsne…

Da lillesøster kom til verden i maj sidste år, besluttede jeg, at hun ikke skulle ende samme sted. Jeg kunne simpelthen ikke magte tre kræsne “børn” ved middagsbordet, og så var jeg bare træt af pomfritter i ovnen

Jeg kan faktisk ikke huske, hvordan jeg faldt over jeres fantastiske koncept, men gud ske tak og lov for det!

Manden spiser det meste nu, men er meget ærlig, hvis der er noget, han hellere vil have end andet. Og det sætter jeg stor pris på!

Sønnen er stadig kræsen, men ikke i nærheden af, hvad han var før og siger “Mmmh, det her er min livret” om næsten alt, vi serverer. Og lillesøster hun spiser stort set alt der kommer på bordet!

Med andre ord: Børns kræsenhed kan altså “kureres” med lidt ny inspiration og vedholdenhed.

Gør det udramatisk

Når du har besluttet dig for at gå til kamp mod kræsenheden, så forsøg at gøre det udramatisk. Altså ikke noget med: “Ta da da daaaa – fra i dag bliver der kun serveret retter, I aldrig har smagt før, og I SKAL spise op. Det bliver vel nok spændende, hva’?” Følg i stedet disse simple råd:

 • Forsøg at servere nye retter så ofte som muligt
 • Lad ungerne være med til at sammensætte madplanen for den kommende uge
 • Tag ungerne med i køkkenet. Det er nemmere at få børn til at smage på noget, de selv har været med til at lave
 • Sørg altid for, at der er noget på bordet, som ungerne med sikkerhed kan lide og blive mætte af. F.eks. gnavergrønt, rugbrød, fuldkornspasta, fuldkornsris m.m.
 • Undlad at lave særlig mad til børnene

Små ændringer

Begynd med små ændringer, som ungerne ikke tillægger den store betydning. Server “lidt af det hele” på en tallerken og fortæl, at du gerne vil have at de smager på XX som det første. Og når de har smagt på det, kan de gå videre til den “sikre mad”, som du ved, de kan lide.

Og husk så, at alt hvad de voksne siger kopieres af børnere! Så de samme regler gælder selvfølgelig for mor og far. Og ikke noget med at sige: “Jeg vil altså hellere ha’ en pizza..!”

Beslutsomhed og vedholdenhed

Når du har besluttet dig for, at du vil ungernes kræsenheden til livs, skal du forberede dig på, at det ikke sker uden kamp! Forbered dig på klassiske udbrud som:

 • “Awdr, det kan jeg ikke lide”
 • “Det HAR jeg smagt før og det VED jeg, at jeg ikke kan lide”
 • “Jeg vil hellere have pasta med ketchup”

Og hvad svarer du så? Jo, svar f.eks.:

 • “Det er ok, men du skal smage på maden først, og derefter kan du sige, om du kan lide det eller ej”
 • “Smag har det med at ændre sig, så selvom du smagte XX for tre uger siden, så smager du lige igen. Det er helt ok, hvis du stadig ikke kan lide det, men du skal smage igen.”
 • “Der er mad på bordet, du kan lide, så spis dig mæt i det. Vi spiser det, der står på bordet – og ikke andet.”

Ros dem for madmod

Og så skal børnene selvfølgelig have masser af anerkendelse for at turde prøve noget nyt, så ros dem endelig for deres madmod!

Sig f.eks.: “Jeg synes, at du viser masser af madmod, når du prøver at smage på noget, du ikke har smagt på før”

Eller: “Smag på tre nye ting i løbet af ugen, og jeg vil gerne belønne dig for dit mod med din livret i weekenden”.

Du kan også prøve vores lille smagedyst, der hjælper med at introducere ny mad for ungerne – særligt hvis I er til konkurrencer og spil :o) Her finder du Mambenos smagedyst – inkl. gratis diplom til vinderen.

Jeg håber, disse simple eksempler kan hjælpe dig og din familie i gang nye madvaner, ligesom Vibeke og hendes familie. Og har du og familien brug for inspiration, så finder du lige her vores store opskriftarkiv fyldt med børnevenlige retter.

Og har du spørgsmål eller kommentarer, så skriver du bare !

God kamp og velbekomme :o)

Marlene Landsfeldt

Mange hilsner
Marlene

Dette indlæg er skrevet i kategorien Nyheder. Du kan bookmarke siden ved at klikke her.