Derfor må børn ikke droppe morgenmaden

Derfor må ungerne ikke droppe morgenmaden

Vidste du, at hver femte barn i Danmark ikke spiser morgenmad?* Det er mange og alvorligt! For regelmæssige morgenmåltider kan bl.a. mindske risikoen for overvægt og bidrage til, at ungerne klarer sig bedre i skolen. Her får du de bedste råd til sund morgenmad og hvad du skal gøre, hvis dine børn, som min egen datter, ikke gider morgenmaden.

Jeg har netop pløjet en større rapport fra Statens Institut for Folkesundhed igennem, og bekymringsrynken i panden blev lige en centimeter større end normalt (og det siger ikke så lidt)! Forskning viser nemlig, at det kan have store konsekvenser for ungernes udvikling og sundhed at droppe et regelmæssigt måltid, og særligt morgenmaden.

Men hvad gør man så, hvis man bare har en superkræsen morgenmadsfornægter i huset? Bare rolig – det giver jeg et bud på længere nede :o)

Regelmæssige måltider mindsker risikoen for overvægt

Sunde madvaner i barndommen bidrager til at forebygge helbredsproblemer og alvorlig sygdom. Rapporten fra SDU (Statens Institut for Folkesundhed) beskriver et større forskningsstudie i USA med over 4000 børn, som påviser mange positive effekter på børns udvikling og sundhed ved at indtage regelmæssige måltider sammen med voksne.

Børnene i rapporten er blevet fulgt igennem 25 år,  og det viser sig, at der er mange positive effekter ved fælles og regelmæssige måltider. De..

  • styrker familierelationerne
  • bidrager til at udvikle sundere spisevaner
  • har en vis beskyttende virkning mod overvægt
  • giver bedre mental sundhed
  • giver en vis beskyttelse mod rygning og alkoholindtag i de unge år
  • modvirker spiseproblemer i de unge år
  • bidrager til, at børn klarer sig bedre i skolen.

Forskerne kan ikke konkludere, hvad årsagen til sammenhængene er, men meget tyder på, at det ikke blot er gode madvaner, der spiller ind, men at selve måltidet bidrager til sundhed, trivsel og god funktion.

Morgenmaden må IKKE springes over

Morgenmaden er i sagens natur dagens første måltid og det er her, der tankes energi til dagen. Og energi er der brug for, da vores børn fra tidligt morgen til sen aften konstant bliver præsenteret for nye udfordringer og opgaver, som skal tackles, bearbejdes og løses. For at kunne klare disse opgaver er det afgørende, at ungernes krop og hjerne er fyldt med energi, så de møder alt det nye med oprejst pande og masser af gå-på-mod.

Forskningen viser også, at der ikke kun er en sammenhæng mellem regelmæssige morgenmåltider og bedre læring og præstationer i skolen, men at regelmæssige morgenmåltider også bidrager til generelt sundere spisevaner. Hvis børnene spiser regelmæssig morgenmad, har de ganske enkelte større forudsætninger for at få et sundere liv. Ret vildt, ik’?

Så morgenmåltidet er altså SUPER vigtigt for vores unger. Det kan justeres, så mængden og indholdet passer til appetitten, men sørg altid for at, ungerne får en god og solid morgenmad. Og kan det på nogen måde lade sig gøre, så sørg for at spise morgenmaden sammen! Stå f.eks. op ti minutter før I plejer, så I kan nå at spise sammen.

Læs også: https://mambeno.dk/hvor-meget-mad-skal-mit-barn-spise/

MIT EGET BARN GIDER HELLER IKKE MORGENMADEN!

Jeg har selv en datter, der bare ikke gider at spise morgenmad. Hver morgen er det en kamp at få hende til at spise, så hvad gør jeg?

I stedet for at give op på morgenmaden og lade ”Dronningen” (Læs: min datter) valse rundt uden morgenmad, har jeg besluttet mig for løbende at variere udbudet, så jeg altid kan tilbyde hende sunde varianter af morgenmaden.

Det er ikke som min 7-årige søn, som snart har rundet 2000 portioner af den fuldkommen samme havregrød med havregryn og lidt honning på toppen – og han ELSKER den stadig!

DET BESTÅR ET GODT MORGENMÅLTID AF

Et sundt morgenmåltid består af frugt og grønt + fuldkornsbrød eller et andet fuldkornsprodukt, og Fødevarestyrelsen anbefaler, at det suppleres med mager mælk og/eller surmælksprodukt.

Havregryn er det ernæringsmæssige bedste morgenmadsprodukt, da det er fyldt med fibre og fri for sukker. Er havregryn ikke lige et hit, så sørg for at vælge produkter, der er Nøglehulsmærket eller bærer Fuldkornslogoet.

Rugbrød er super godt om morgenen og lige nu det eneste, min egen datter gider at spise. Det mætter godt og er fiberrigt. Husk dog at spare på smørret og vælg mager ost, friskost og pålæg. Hvis ungerne bedre kan lide lidt blødere brød, så sørg altid for, at det er fuldkornsbrød.

Og lad dig ikke snyde af solsikkekerner og sesamfrø, som kan få et brød til at se groft ud, men blot gør det federe, selvom fedtet fra nødder og kerner tilhører de “sunde” fedtstoffer.

Husk frugt og grønt hver morgen. Det gør ofte morgenmåltidet lidt sjovere, og kan spises enten ved siden af eller oven på ex: Bananskiver og revet æble på havregrøden, peberfrugt på ostemaden, appelsinbåde, små tomater etc.

Undgå hvidt brød og spar på sukkeret Også selvom de plager:o)

Så når dit barn proklamerer, at det ikke vil spise morgenmad eller ikke er sulten, skal du ikke klappe hælene sammen og gøre honnør. Tilbyd i stedet noget af ovenstående og bliver der ikke spist ret meget, så sørg blot for, at der er lidt ekstra med i snackboksen til formiddagspausen.

Men gør det til en vane, at I sidder ned og spiser sammen., så ungerne ser, at de voksne også spise morgenmad, og at det er normalt at spise sammen – for ungerne spejler sig i os!

Og skal det virkelig være vildt, så prøv at slukke fjernsynet og fjern iPads og mobiler fra middagsbordet, selvom det er svært ;o)

På den måde kan du give dit barn den bedste start på dagen – og livet.

* Currie et al. 2012

Held og lykke!

Marlene Landsfeldt

Mange hilsner
Marlene

Dette indlæg er skrevet i kategorien Nyheder. Du kan bookmarke siden ved at klikke her.