Få sundheden ned i børnehøjde – nu!

OM PER NIELSEN:

Per Nielsen er ernæringsvejleder og fysisk træner. Udover at være næstformand i Landsforeningen for overvægtige og fysisk træner for bl.a. Nordsjælland Håndbold, hjælper Per overvægtige og svært overvægtige til et varigt vægttab – særligt børn og unge. Det er bl.a. Per, der har hjulpet bloggeren Fie Friederichsen til at tabe sig fra 140 kilo til 70 kilo. Og Sofie, der gik fra at veje 108 kilo som 15 årig til at veje 72 kilo. Her kan du læse Pers bedste råd til, hvordan du sikrer dine unger en sund livsstil og et naturligt forhold til mad og sundhed.

Og lad os advare med det samme: Der er kun plads til slik for 8 kroner – om ugen ?

Det skærer mig i hjertet

Hver eneste dag møder jeg i mit arbejde som ernæringsvejleder og fysisk træner svært overvægtige børn og unge. Og det skærer mig dybt i hjertet. Overvægtige børn er ikke glade børn, overvægtige unge er ikke glade unge. Og når børn helt ned til 12 års alderen er svært overvægtige og får konstateret type 2 diabetes, forhøjet blodtryk eller en anden livsstillidelse, allerede inden de overhovedet for alvor er kommet i gang med at leve livet, må vi gøre noget – og det skal være nu!

Men hvor begynder vi??

Vi som forældre har et stort ansvar

Det er og bliver et forældreansvar, at børn får en sund og varieret kost. Det lyder let og ligetil, men for mange forældre er det svært at lære børnene sunde spise- og motionsvaner.

Ofte ved børnene ingenting om sundhed og gode kostvaner, eller også ved de alt for meget, fordi forældrene lader deres egen ”besættelse” af kost og kalorietælling smitte af på ungerne. Ingen af delene er til børnenes bedste.

Tilmed har mange børnefamilier rigtig travlt, aftensmaden bliver tit lavet og indtaget med lynets hast, og ofte foran et tv eller en tablet. Planlægningen af måltidet bliver tit en kamp om penge og tid, og noget der skal overstås hurtigt muligt. Lad os vende den udvikling!

Her er et par gode tommelfingerregler

  • Lav en madplan til ugen, der kommer – så undgår du fastfoodpanik!
  • Tag ungerne med i køkkenet
  • Brug pasta, ris og brød med fuldkorn
  • Server grøntsager og salat i skåle for sig – undlad at blande alt sammen
  • Vent 20 minutter med at servere anden portion
  • Glem idealerne fra TV og madbillederne fra bladene – keep it simple!
  • Slik for 8,- om ugen
  • Tro på dig selv – du kan godt!
  • Og lyt så til forfatteren Michael Pollans smukke citat: ”Kan din Oldemor ikke genkende det som en madvare, skal du ikke spise det”.

Læg en (mad)plan

Som ernæringsvejleder oplever jeg alt for tit, at familier ikke får planlagt måltiderne og handlet ind. Derfor ender det tit med, at børnene får penge med til frokosten i skolen, eller at endnu en frysepizza ryger på bordet til aftensmaden. Derfor gør jeg altid meget ud af at gennemgå familiernes hverdagskost og lægge en madplan sammen med dem.

Tag ungerne med i køkkenet

Derudover opfordrer jeg forældrene til at tage børnene med i køkkenet! Ikke hver gang, men engang imellem, så de får en viden og fornemmelse af, hvad råvarer og madlavning egentlig er.

Børn skal ikke høre om forældrenes nye slankekure eller have tudet ørerne fulde om, at i dag er hvedemel skadeligt, i morgen er det mælk og i overmorgen er det kød. Børn skal have en varieret kost og lære, hvor maden kommer fra. De skal lære, hvordan maden er blevet til og have muligheden for at lugte og smage.  Og ofte vil børn gerne smage på mad, de selv har været med til at lave.

Børn skal smage 15 gange, før de vænner sig til smagen!

Mange børn er kræsne, og studier viser, at børn skal smage ca. 15 gange på nye råvarer, før de har vænnet sig til smagen. Derfor skal vi som forældre ikke give op, når børnene siger – ”Det kan jeg ikke lide”. Tving dem ikke til at spise alt nyt, men væn dem til hele tiden at smage. Og begynd langsomt med f.eks. at blende gulerødder eller blomkål i kødsaucen, så ungerne vænner sig til smagen – men ikke bliver skræmt væk af synet.

De fem F’er

Jeg benytter altid en punktplan – ”De fem F’er”, som familierne skal navigere efter.

  • Fisk. Som tommelfingerregel 2-3 gange om ugen. Frokosten tæller med.
  • Fibre/fuldkorn. Drop de hvide udgaver.
  • Fjerkræ. Magert kød med masser af protein til at vokse af!
  • Fravalg! Fjern alle fristelserne fra skuffer og skabe. Så falder du og børnene ikke i sukkerfælden i ulvetimen.

Slik for 8 kroner – om ugen!

Lad mig så til sidst slå det helt fast: Jeg er ikke imod sukker! Hvis børn spiser en varieret og sund hverdagskost, skal der selvfølgelig også være plads til en is eller til fredagsslik, mens der ses Disneysjov. Men vi skal også turde tage kampen, og ikke lade os slå ud, hvis ungerne bliver umulige, fordi skålen er tom.

Vi skal finde en balance i mellem sundt og usundt og børns kroppe kan slet ikke håndtere sukker i de mængder, de ofte bliver fyldt med. Min egen tommelfingerregel er, at børn under 15 år må få slik for 8-10 kroner om ugen, eller hvad der kan være i en håndflade og helst i weekenden.

Det allervigtigste

Giv dine børn et naturligt forhold til mad, til deres kroppe, til motion og til sundhed – og giv dem selvfølgelig allermest: Masser af kærlighed!

Og har du spørgsmål eller kommentarer, er du altid velkommen til at kontakte mig på info@pernielsen.com.

Med venlig hilsen
Per

Du kan læse mere om Per på pernielsen.com

Dette indlæg er skrevet i kategorien Nyheder. Du kan bookmarke siden ved at klikke her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *